Home

VSOP op Twitter

@VSOPzeldzaam#NIPT per 1 april mogelijk als eerste screeningstest down-, edwards- en pataussyndroom: vsop.nl/nl/actueel/nip…

     
 

@VSOPzeldzaamRefereeravond over 'Genetische vroegdiagnostiek bij kinderen' ma 12 juni in het WKZ: vsop.nl/nl/agenda/gene…

     
 


Logo zeldzaam
Klik hier om deze pagina af te drukken

NIPT mogelijk als eerste zwangerschapsscreeningstest

Zwangere vrouwen in Nederland kunnen per 1 april 2017 kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test) als eerste test voor de screening op down-, edwards-, en patausyndroom. Vanaf dan hebben zij de keuze uit de al bestaande combinatietest, de NIPT of om niet te laten screenen. De NIPT maakt deel uit van een wetenschappelijke implementatiestudie.
 

De start van de NIPT als eerste screeningstest is in de afgelopen maanden intensief voorbereid door de acht universitair medische centra (UMC's), de betrokken beroepsgroepen, de VSOP, de NIPT-laboratoria, de Regionale Centra voor Prenatale Screening en het RIVM Centrum voor Bevolkingsonderzoek. De UMC's bieden de test de komende drie jaar aan in het kader van de TRIDENT-2 studie. Informatie over deze studie is te vinden op www.meerovernipt.nl. Het RIVM ontwikkelde nieuw voorlichtingsmateriaal voor zwangeren en hun partner. Hierin staat uitgelegd welke keuzes ze hebben ten aanzien van deze screening. Lees verder.

 


Zeldzameziektendag 2017:

Uitreiking Zeldzame Engel Awards

Tijdens de nationale Zeldzameziektendag 2017 zijn dinsdagavond 28 februari de Zeldzame Engel Awards uitgereikt. Dit jaar aan ouders van een patiënt en een gynaecoloog die zich jarenlang op bijzondere wijze hebben ingezet voor zeldzame syndromen. Daarnaast werd ook dit jaar een media award uitgereikt.
Lees hier het volledige persbericht.

Winnaars

categorie Patiënt of naaste: Annet van Betuw & Rob Jongman
categorie Medicus of wetenschapper: dr. Philomeen Weijenborg
categorie Media: Humberto Tan

Klik hier voor meer informatie over de Zeldzameziektendag.
 

Reactie Humberto Tan:

"Ik zal aandacht aan zeldzame aandoeningen blijven geven, want ik denk dat het heel erg nuttig is en ook een algemeen belang heeft om dit onder de aandacht te blijven brengen.

Ik wil ook de mensen zelf bedanken, die bereid zijn hun verhaal te vertellen; dat is niet niks. Soms zijn het mensen die voor de laatste keer iets doen voordat ze er korte tijd later niet meer zijn. Dat is nu drie keer gebeurd en dat is best heftig.
Ik ben heel blij met deze award, dank jullie wel!"

Website: Websteen